NBA
Žmonės Sportas

1987 – aisiais Šarūnas Marčiulionis NBA naujokų biržoje

1987-aisiais Šarūnas Marčiulionis „Golden State Warriors“ 127-uoju šaukimu yra pakviestas Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) naujokų biržoje ir dar prieš sugriūnant geležinei uždangai 1989-aisiais debiutuoja stipriausioje pasaulio lygoje. Visa kita – jau istorija.

Penktoje „Krepšinio namų“ dokumentikos dalyje, kurią galite pamatyti per naujos kartos televiziją „Go3“, visas dėmesys skiriamas vienam geriausių Lietuvos krepšininkų Š. Marčiulioniui.

Būtent jis tapo pirmuoju Lietuvos krepšininku NBA ir tikru Europos krepšinio pionieriumi už Atlanto, nors kelias nebuvo lengvas.

„Kai įlipau į lėktuvą, supratau, kad prasideda nauja kelionė į gyvenimą, – „Krepšinio namų“ dokumentikoje savo kelio pradžią Kalifornijoje prisimena Š. Marčiulionis. – Gerai, kad aš tos anglų kalbos nesupratau – visi iš tavęs juokiasi, o tu nesupranti. Buvo noras viską mesti ir važiuoti namo.“

Š. Marčiulionis iškentėjo Dono Nelsono muštrą Oklande, išsikovojo vietą „Warriors“ rotacijoje, o trečiajame sezone buvo vienas lyderių, vidutiniškai pelnydavęs po 18,9 taško.

Pirmąsias NBA pamokas Š. Marčiulionis gavo dar prieš persikeliant į NBA – 1988-aisiais SSRS apsilankė Atlantos „Hawks“ ir sužaidė kelias draugiškas rungtynes.

„Šarūnas žinojo, kad gali žaisti elitiniu lygiu, o tos draugiškos rungtynės tik paskatino, kad yra pakankamai geras ir gali žaisti šiame lygyje, – Š. Marčiulionį gyrė tuometinis „Hawks“ strategas Mike‘as Fratello. – Jis buvo įspūdingas žaidėjas – galingas, stiprus, veržlus.“

Š. Marčiulionio karjera NBA truko septynis sezonus, tačiau jo palikimas jaučiamas iki dabar – būtent lietuvis amerikiečius išmokė „eurostepą“.

„Amerikiečių NBA žaidėjų repertuare atsirado eurostepas. Iš pradžių teisėjai dažnai švilpdavo žingsnius, bet vėliau pripažino šį klaidinamą judesį“, – tikino M. Fratello.

„Nustebau, kad tokį dalyką kaip „eurostepas“ sugalvojo, bet malonu, kad pripažįsta, – šypsojosi Š. Marčiulionis. – Dar tuomet nemokėjau atsispirti, klimpdavau su koja.“

Bendro Lietuvos krepšinio federacijos, „TV3“ ir „Go3“ projekto „Krepšinio namai“ penktoje dalyje dėmesys skiriamas ne tik šlovingai Š. Marčiulionio karjerai aikštėje, bet ir už jos ribų.

1987 aisiais Sarunas Marciulionis NBA naujoku birzoje. NBA news
The NBA’s International Takeover: How Sarunas Marciulionis Opened Pandora’s Box

Ne visi prisimena, jog buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas stipriai prisidėjo prie to, ką dabar turi mūsų šalies krepšinis – 1992-aisiais Marčela įkūrė savo vardo pirmąją privačią Lietuvos krepšinio mokyklą.

„Norėjosi naujų vėjų, buvo sukurta metodika, trys salės, anglų kalba, etika, estetika, pirmoji kompiuterinė klasė, kaip tik Steve‘as Wozniakas atvežė pirmą „Apple“, – apie ne vieną talentą išugdžiusios Š. Marčiulionio krepšinio akademijos pradžią kalbėjo jos įkūrėjas.

Lietuvos krepšinio mecenatu tapęs Š. Marčiulionis 1993-aisiais įkūrė iki šiol sėkmingai gyvuojančią Lietuvos krepšinio lygą, 1999-aisiais – Šiaurės Europos krepšinio lygą NEBL, kurioje žaidė ir legendinis Magicas Johnsonas.

Išskirtiniai Š. Marčiulionio karjeros vaizdai ir negirdėti pasakojimai bei milžiniškas jo indėlis į Lietuvos krepšinio ateitį. Visa tai pamatysite bendro Lietuvos krepšinio federacijos, „TV3“ ir „Go3“ projekto „Krepšinio namai“ dokumentikos penktoje dalyje.

Originalaus turinio dokumentikos ciklą „Krepšinio namai“ mūsų šalies žiūrovai gali stebėti naujos kartos televizijoje „Go3“. Iš viso bus parodyta 10 dalių, skirtų Lietuvos krepšinio šimtmečiui.

Parašykite komentarą