Įdomybės

Veganai taip pat kerta dešreles, ragauja sūrį ir mėgaujasi majonezu

Daug metų Kaune veganiška produkcija prekiaujantis Nerijus Kaušas sako, kad tam tikri produktai kartais tampa populiaresni, juos po kiek laiko keičia kiti. Tačiau pagrindas šioje srityje išlieka soja ir jos produktai. Pastaruoju metu labai populiarūs stevijos lašai, kiaušinių pakaitalai, sojos grietinėlė, kuriuos perka ne tik veganišką gyvenimo būdą pasirinkę žmonės, bet ir norintieji tiesiog sveikiau maitintis.

Pašnekovas sako, kad į prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusią jo krautuvėlę dažnai užsuka ir visavalgiai žmonės, kurie nori savo mitybą praturtinti sveikatai palankesniais produktais. Tie, kurie laikosi dietų, vengia riebesnių produktų, taip pat tie, kurie netoleruoja glitimo.

„Tarp vyresnių žmonių populiari sojų grietinėlė. Labai didelis susidomėjimas šiuo metu kiaušinių pakaitalais, kurių pagrindą sudaro kukurūzų ir sojų miltai bei išrūgų milteliai, stevijos lašai. Pastarieji yra cukraus pakaitalas, kuris neturi kalorijų. Ta pati soja turi daug baltymų, bet ne gyvulinės, o augalinės kilmės“, – sakė N. Kaušas.

Pasak jo, labai populiarūs pastaruoju metu ir produktai be glitimo. Dabar jie, anot pašnekovo, niekuo nesiskiria nuo kitų įprastų produktų, tiesiog iš jų pašalintas glitimas.

„Pavyzdžiui, keksiukai, kur viską įsidedi pagal receptą ir viskas gaunasi puikiai. Kiaušinio pakaitalas irgi lygiai taip pat, parašyta kiek naudoti ir atstoja sulipimą“, – sakė veganiškų produktų prekybininkas.

Veganišką ar vegetarišką mitybą pasirinkęs žmogus gali ir toliau valgyti savo mėgiamus ar į juos panašius patiekalus. Yra daugybė įvairių sojos pagrindu pagamintų mėsos pakaitalų, galima įsigyti ir veganiškų dešrelių, majonezo ar tofu sūrio.

Pašnekovas pasidalijo ir keletu tai iliustruojančių receptų.

Omletas su sojų dribsniais

Sojų dribsniai

Kiaušinių pakaitalo milteliai

Aliejaus

Žalumynų

 

Kiaušinių miltelius sumaišyti su vandeniu ir kepti ant šlakelio aliejaus. Pabarstyti sojų dribsniais, papuošti žalumynais. Tinka su sojų gėrimu.

Avinžirnių troškinys su daržovėmis ir sojos kubeliais

300g konservuotų avinžirnių
1 paprika
2 svogūnai
kelios skiltelės česnako
poras
pomidoras
pakelis sojos kubelių
druskos, pipirų
kalendros
alyvuogių aliejaus

Keptuvėje ant aliejaus pakepinti supjaustytą svogūną, papriką,  porą, pagardinti druska, pipirais. smulkintą česnaką, įpilti šiek tiek vandens ir patroškinti. Sudėti pjaustytą pomidorą, vėl patroškinti. Kitame puode 10–15 min pavirti sojos kubelius, paskui juos nusunkti ir sudėti į keptuvę su daržovėmis. Suberti ten pat nusausintus  avinžirnius, permaišyti ir pagardinti prieskoniais. Pabarstyti kalendra.

Sojų dribsnių kukuliai su kreminiu cukinijų padažu

140 gr. sojų dribsnių mišinys kepsniams
500 gr.  cukinijų kubeliais
3 valg. alyvuogių aliejaus
1 v. š. paprikos miltelių
druskos ir pipirų pagal skonį

Padažui:
1 puodelis kokosų  grietinėlės
3 smulkintos  česnako skiltelės
1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
1 valgomas šaukštas raudonos kario pastos
2 šaukštai kapotų krapų
2 šaukštai susmulkinto baziliko
druskos pagal skonį

Sojų mišinį paruoškite kaip nurodyta ant pakuotės. Formuokite kukulius.
Ant grotelių ar keptuves kukulius apkepkite po kelias minutes iš visų pusių.
Sumaišykite cukinijas su aliejumi, paprika, druska ir pipirais ir paskleiskite ant didelio kepimo indo. Kepkite apie 20 minučių, kol suminkštės ir šiek tiek paruduos.

Tuo tarpu visus padažo ingredientus sudėkite į vidutinę keptuvę, išmaišykite ir užvirkite. Nuimkite nuo grotelių ir grietinėlės padažą suberkite iškeptas cukinijas ir
kukulius ir viską gerai išmaišykite. Jei norite, apibarstykite kapotomis žolelėmis. Patiekite su ryžiais.

Parašykite komentarą