Naudinga žinoti

Sveikos mitybos ypatumai

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, lapkričio 8-ąją minime Europos sveikos mitybos dieną. Kalbėdami apie mitybą, dažniausiai minime sveikus maisto produktus, kuriuos rekomenduojama valgyti, tačiau kiekvienas sveikas maisto produktas gali tapti nesaugus, jei į jį patektų užkrečiamųjų ligų sukėlėjai.

Kauno apskrityje per devynis 2018 metų mėnesius ūmiomis žarnyno infekcijomis susirgo 2022 gyventojai. Dažniausiai registruojami virusiniai žarnyno infekcijų atvejai, tačiau pasitaiko ir bakterinių žarnyno infekcijų: salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų, ir kt. sukeltų infekcijų.

Dažniausi faktoriai, lemiantys ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų atsiradimą ir išplitimą: nepakankamai termiškai apdorotas maistas, maistas paruoštas iš anksto ir netinkamai laikomas, naudoti užteršti komponentai maiste, kurie nebuvo termiškai apdoroti, kryžminis maisto užteršimas maisto tvarkymo vietoje, nesilaikant higienos reikalavimų, netinkama maisto tvarkymo vietos paviršių priežiūra, blogi maistą tvarkančiųjų asmenų asmens higienos įgūdžiai.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama taikyti efektyviausią profilaktikos priemonę – rankų priežiūrą. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus ar jų išskyras. Tokiomis rankomis liečiant akis, nosį, burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Per neplautas rankas, gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rekomenduojama rankas plauti: prieš pradedant ruošti, ruošiant ir prieš jį valgant.

Labai svarbu žinoti, kad turinčiam žarnyno sutrikimų asmeniui negalima dirbti su maisto produktais. Rekomenduojama pajutus pirmuosius ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Parašykite komentarą