Įdomybės

Šiemet Lietuvoje užderėjo ir rečiau sutinkamos daržovės: ką su jomis daryti

Šias metais gerai užderėjus daržovėms, daugiau užaugo ir retesnių jų rūšių. Jas daržininkai dažnai pasodina iš smalsumo, bet kai šios užauga, nelabai žino, ką su jais daryti. Apie tokių daržovių naudą ir panaudojimo būdus papasakojo dietologė ir turguje daržovėmis prekiaujantys prekybininkai.

Turgaus prekybininkai sako, kad neretai žmonės ant prekystalio pamatę vieną ar kitą retesnę daržovę klausinėja kam ji tinkama, kaip ją geriausiai paruošti, nes ir patys turi tokių kažkiek užsiauginę.

„Mes papasakojam, patariam. Žiūrėk, po kurio laiko ateina, jau nusiperka iš mūsų dar“, – sakė Centrinio Kauno turgaus prekiautojas daržovėmis Aurelijus Česnavičius.

Pasak prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio turgaus prekeivių, šiemet tokių žmonių daugiau, nes daugiau visko žmonės ir užsiaugino savo daržuose – vasara buvo šilta ir ilga, o sausros didelės žalos vis tik nepridarė.

Patisonas – praktiška puošmena

Viena iš įdomesnių ir kiek retesnių Lietuvoje augančių daržovių – patisonas. Iš tiesų, tai labai artimas moliūgo giminaitis, tiesiog jo forma kitokia. Vieniems jis primena lėkštę ar dubenį su kaupu, kitiems – apvalų iškilusį pyragą.

„Yra lankytojų, kurie klausia, kas čia per žvėris, su kuo jis valgomas. O iš tiesų, jo vartojimas beveik toks pats, kaip ir kitų moliūgų. Tiesiog galima išnaudoti jo neįpratsą formą. Labai gražiai atrodo stiklainyje užkonservuoti maži nelupti ir nepjaustyti patisoniukai, dėl savo įmantrios formos. Dar labai patogu juos kepti įdarytus kokiu nors įdaru – mėsa ar kitomis daržovėmis – tereikia nupjauti viršų ir išskobti bent dalį turinio“, – pasakojo pašnekovas.

Salieras – sveikatos šaltinis

Pasak jo, nemažai žmonių stebisi išvydę ir salierų gumbus, nes kur kas labiau žinomi ir naudojami yra salierų stiebai. Pastarieji daugiau naudojami kaip prieskoniai, o štai gumbas (šaknis) – tarnauja kaip daržovė.

„Saliero gumbą galima naudoti salotoms ir netgi troškiniams, kepimui orkaitėje, konservavimui. Labai svarbu, kad jis turi daug organizmui naudingų savybių. Salieruose gausu vitaminų, jie turi daug maistinių skaidulų ir mikroelementų, pasižymi pirešvėžinėmis savybėmis. Salieras ypač naudingas nėštumo metu ir po gimdymo, ar padidėjus skrandžio rūgštingumui. O taip pat sergant osteoporoze ir sąnarių bei inkstų ligomis, esant aukštam kraujospūdžiui ar padidėjusiam cholesterolio kiekiui kraujyje“, – akcentavo dietologė Daiva Markauskaitė.

Pastarnokai – vietoj bulvių

Anot turgaus prekybininkų, nemažą smalsumą kelia ir pastarnokai, kurių šaknys šiek tiek primena morkas. Tačiau tai yra artimi tų pačių salierų giminaičiai, tik jų skonis priimtinesnis.

Dėl šios priežasties pastarnokai ilgą laiką buvo vartojami kaip dabar bulvės. Kaip ir salierai, jie turi daug vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

Juodasis ridikas: ir maistas, ir vaistas

Dar viena ant turgaus prekystalių nemažo dėmesio sulaukianti, bet ne itin plačiau žinoma daržovė yra juodasis ridikas. Nuo įprasto ridiko jis skiriasi spalva ir dydžiu – yra gerokai didesnis. Bet svarbiausia, kad juodasis ridikas turi ir gerokai daugiau žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Jis pasižymi B, C grupės vitaminais, eteriniais aliejais, angliavandeniais, fermentais, kelia apetitą ir gerina virškinimą.

Juoduosiuose ridikuose yra daug daugiau kalio negu kitose daržovėse. Šis elementas padeda pašalinti iš organizmo natrio perteklių ir vandenį, todėl ridikai tinka nuo patinimų, atsiradusių dėl širdies ligų. Liaudyje dar gerai žinomas ir juodojo ridiko du medumi receptas, kuris padeda nuo peršalimo bei kosulio.

Tačiau dažniausiai juodasis ridikas panaudojamas salotoms. „Jis dera su grietine, majonezu, galima maišyti česnako, obuolį, porą ar svogūną, morką. Pagardinti petražolėm, krapais“, – pasakojo Centrinio turgaus prekybininkas Arūnas.

Receptai

Įdaryti patisonai

Penkiems vidutiniams patisonams įdaryti reikės maždaug 3 pomidorų, 1 didelio svogūno, poros skiltelių česnako, 50 g džiūvėsėlių ir 200 g maltos mėsos.

Patisonams nupjaukite viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Jį susmulkinkite ir pavirkite sūdytame vandenyje apie 3 minutes. Kol nukoštas minkštimas vėsta, pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką, smulkiai supjaustytus pomidorus ir maltą mėsą. Tada sudėkite džiūvėsėlius, petražoles ir bazilikus. Visa tai paskaninkite druska, pipirais ir viską sumaišykite. Išskobtą patisoną prikimškite įdaro ir kepkite apie 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Prieš pat pabaigą patisonus apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir palaukite kol sūris išsilydys.

Patiekti rekomenduojama su šviežiais pomidorais bei salotoms.

Salierų kepsniai

Nulupkite nuplautą salierą ir supjaustykite jį 8-10 cm ilgio lazdelėmis. Sudėkite į pasūdytą vandenį ir virkite 7 min. Tada salierus išgriebkite, nusausinkite ir pamirkykite su druska išplaktame kiaušinyje. Tuomet pavoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite karštoje keptuvėje su aliejumi. Iškeptus sudėkite ant popierinių servetėlių, kad sugertų riebalų perteklių.

Keptus salierus pagardinkite smulkiai kapotu arba trintu česnaku ir smulkintais svogūnų laiškais.

Skanaus!

Parašykite komentarą