Naudinga žinoti

Pomidorų padažai ir kečupai – kaip išsirinkti ar pasigaminti? Receptas

Parduotuvių lentynos perpildytos įvairiausiais pomidorų padažais, pastomis ir kečupais, o išsirinkti iš gausybės siūlomų padažų darosi vis sunkiau. O kur dar spalvingos etiketės, žyminčios produkto išskirtinumą „be konservantų“, „be E“ ir pan., kaip nesuklysti renkantis? Kuris iš populiariųjų, Lietuvoje parduodamų padažų yra mūsų sveikatai palankiausias? Kuo skiriasi pomidorų padažas nuo kečupo? VšĮ „Sveikatai palankus” įkūrėja, maisto technologė ir socialinių iniciatyvų mitybos raštingumo didinimui įgyvendintoja Raminta Bogušienė atsako į šiuos dažnam vartotojui kylančius klausimus.  

Kuo daugiau pomidorų, tuo geriau!

  „Nepamiršti derėtų to, kad sveikiausias pasirinkimas iš visų yra švieži ir ekologiški pomidorai, nes tik juose gausu maistinių medžiagų, kurios naudingos mūsų sveikatai. Jeigu apdorosite pomidorus termiškai, apšlakstę juos ypač tyru alyvuogių aliejumi, tuomet karotinoidas likopenas žmogaus organizme įsisavins geriau. Todėl pagamintas padažas ypač šviežiai – sveikatai palankus pasirinkimas“ – akcentuoja specialistė.

Jeigu nenorite rinktis šviežių pomidorų ar namuose gamintis pomidorų padažo patys, puiki alternatyva – pomidorų pasta. Pagrindinė tokių pomidorų gaminių sudėtinė dalis yra gaunama iš pomidorų, nulupant jų odeles, pašalinant sėklas ir trinant iki vientisos masės, kuri po to yra garinama kaitinant iki tam tikros koncentracijos. ES rekomenduojama pomidorų tyrės (piure) pavadinimą naudoti tik tuomet, kai ją sudaro iki 24 % pomidorų, o esant virš 24 % pomidorų, turėtų būti naudojamas pomidorų pastos pavadinimas. Kaip pavyzdžiui, 1 kg pomidorų pastos pagaminti reikėtų 8-10 kg pomidorų. Pomidorų pasta ar tyrė puikiai tiks troškiniams ir sriuboms pagardinti.

Bet ar žinojote, kad dedant pomidorų padažą, pastą ar tyrę į sriubą ar troškinį, rekomenduojama prieš tai juos pakepinti aliejuje. Patiekalams skaninti maisto technologė R. Bogušienė pataria rinktis pomidorų pastą – kepinimo metu susiformuoja papildomas kvapas ir skonis, suintensyvėja pomidorų spalva ir riebaluose ištirpsta tirpūs pomidorų pigmentai likopenai. Priešingai nei kečupas – jis nekepinamas, nes jo sudėtyje yra krakmolo, kuris dedamas virimo pabaigoje.

Kečupas ar pomidorų padažas?

Bogušienė sako, kad pagrindinis kriterijus renkantis pomidorų padažą yra pomidorų kiekis jame. Nesvarbu, ar tai būtų pomidorų pasta, smulkinti pomidorai, pomidorų tyrė, kuo daugiau pomidorų – tuo produkto kokybė yra aukštesnė. Norite nusipirkti kuo natūralesnį produktą? – rinkitės padažus su kuo trumpesniu sudedamųjų dalių sąrašu ir teikite pirmenybę ekologiškiems. Taip pat skaitykite, kokia yra pirmoji sudedamoji dalis, labai dažnai tai būna tiesiog vanduo. Bet mes juk perkame pomidorų padažą, o ne vandenį, tiesa? Produktų sudėtyje turėtų būti ne mažiau 50% pomidorų pastos ir/ arba trintų pomidorų, tai reiškia, kad kuo didesnis šis procentas, tuo produktas yra kokybiškesnis. Taip pat būtina atkreipti dėmesį, kad druskos būtų iki 1 g/100 g, cukrų ne daugiau nei 5 g/100 g produkto.

Pirmenybę visada teikite pomidorų padažui, ne kečupui, nes pastarojo sudėtyje visada rasime spirito acto ir didelį cukraus kiekį (daugiau nei 15 g/100 g), druskos virš 2 g/100 g, dažnai krakmolo.

Sudėties palyginimai – išrink geriausią pomidorų padažą!

Palyginimui, maisto technologė R. Bogušienė siūlo susipažinti su populiarių pomidorų padažų sudėtimis. Rekomenduojami šie, sveikatai palankesnės sudėties pomidorų padažų pavyzdžiai:

  • Sudedamosios dalys: smulkinti pomidorai (79%), vanduo, 4% dvigubai koncentruota pomidorų tyrė, 2% alyvuogių aliejaus, svogūnai, 2% bazilikai, modifikuotas kukurūzų krakmolas, valgomoji druska, cukrus, česnakai. (apie 1g/100 g, cukrų iki 5g/100 g).
  • Sudedamosios dalys: trinti pomidorai (85%), vanduo, augalinis aliejus (alyvuogių), pomidorų pasta (2,3%), saulėje džiovinti pomidorai (2%), cukrus, druska, Viduržemio regiono prieskoniai įvairiomis dalimis (0,2%) (petražolės, bazilikai, raudonėliai, rozmarinai, pankoliai), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga (acto rūgštis), prieskoniai. (druskos 1g/100g, cukrų – 4,3g/100g).

Nerekomenduojamų rinktis padažų sudėties pavyzdžiai:

Šiuose padažuose vanduo sudaro nemažą sudėties dalį, o druskos ir cukraus yra gerokai per daug.

  • Sudedamosios dalys: vanduo, pomidorų pasta (32,3%), cukrus, modifikuotas krakmolas, druska, skaidulinės medžiagos, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (acto ir citrinų rūgštys), prieskoniai (druskos 2g/100g, cukrų 15g/100g).
  • Sudedamosios dalys: vanduo, pomidorų pasta (36%), cukrus, modifikuotas kukurūzų krakmolas, druska, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos (acto rūgštis, citrinų rūgštis), natūrali kvapioji medžiaga, prieskoniai (druskos 1,9g/100g, cukrų – 23g/100g).
  • Sudedamosios dalys: vanduo, jautiena (21%), dvigubos koncentracijos pomidorų pasta (18 %), svogūnai (4 %), morkos, cukrus, modifikuotas kukurūzų krakmolas, valgomoji druska, saulėgrąžų aliejus, rūgštis, pieno rūgštis, česnakai, priekoniniai augalai, prieskoniai (druskos 1,40 g/ 100 g., cukrų – 5,1 g/ 100 g)

Maisto technologė akcentuoja – nepasiduokite marketingo triukams ir nepirkite pomidorų padažų vien dėl skambių frazių: „ypatingas“, „be E“, „tradicinis“, „senovinis“ – užrašai tikrai nenusako produkto kokybės, visada svarbiausia yra skaityti paties produkto sudėtį.

 

Pasigaminkite pomidorų padažą patys!

Pomidorų padažą gaminti patiems nėra sudėtinga, VšĮ „Sveikatai palankus“ specialistų komanda siūlo paprastą pomidorų padažo receptą, kurio skonis pranoksta visus lūkesčius.

Jums reikės:

  • 60 g. svogūnų,
  • 1 vnt. česnako skiltelės,
  • 25 g alyvuogių aliejaus,
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų,
  • 0,5 arb. š. nerafinuoto cukraus,
  • 0,5 arb. š. druskos,
  • 5-10 šviežių baziliko lapelių pagal skonį arba 0,5 arb. š. džiovintų bazilikų.

Gaminimo eiga:

Nulupkite, nuplaukite česnakus ir svogūnus, susmulkinkite ir pakepinkite apie 7 min įkaitintame puode su alyvuogių aliejumi. Pridėkite konservuotus smulkintus pomidorus, cukraus ir druskos bei šviežių arba džiovintų, viską pavirkite apie 20 min, karts nuo karto pamaišant. Pabaigai sublenderiuokite iki vientisos masės ir ragaukite, gardinkite savo patiekalus. Šis puikus ir paprastas būdas, užtikrins, kad valgysite gerokai sveikesnį produktą nei pirktinis padažas.

 

Parašykite komentarą