Žmonės

Pasaulinės virtuvės žvaigždės ruošti patiekalai užbūrė ir žinomus lietuvius

Negirdėti patiekalų pavadinimai, tradiciniai karalienės Viktorijos laikų desertai, netikėti ingredientai bei užburiantis skonis – tokius aikčioti priverčiančius triukus savo talento gerbėjams, tarp kurių buvo ir ne vienas žinomas žmogus, pademonstravo Vilniuje viešintis garsus šefas iš Didžiosios Britanijos Alan Coxon. 

Visame pasaulyje atpažįstamas virtuvės virtuozas gyvą savo darbų pristatymą, kurį lydėjo išsamus pasakojimas bei galimybė paragauti kiekvieno sukurto šedevro, surengė specialiai tam pritaikytoje vietoje – atnaujintoje “Baltic Master gastro virtuvėje”.

“Man nepakartojamą emociją sukėlė sūdyta lašiša sidro, rudojo cukraus ir obuolių padaže. Alan patiekaluose – daug sudedamųjų dalių ir akcentų, kurių deriniai sukuria vis skirtingą skonį. Pavyzdžiui, su lašiša jis dar patiekė burokėlių želė, Yuzu ir Wasabi maršmelous, morkų marinatą, šafrano majonezą ir traškius salicornia. Visa tai neabejotinai aukštosios virtuvės mados kūrinys”, – įsitikinęs baleto primarijus Nerijus Juška.

Kartu su juo susipažinti su svečiu iš Didžiosios Britanijos atvyko ir žmona Agnė. Ji itin mėgavosi desertais – obuolių suflė, anglišku triufeliu bei kitais.

“Kai kurie Alan pagaminti skanėstai yra tradiciniai, kilę iš Viktorijos laikų. Kad virtuvės kruopščiai atkūrė prieš šimtmečius populiarius patiekalus, abejonių nekyla, nes jis yra vienas ryškiausių maisto archeologų pasaulyje”, – pasakojo išsamia Alan Coxon, mūsų krašte viešėjusio “E – Gastro” tinklalapio kūrėjų bei Lietuvos grilio ir barbekiu asociacijos kvietimu, biografija pasidomėjusi Agnė.

“Labai gaivu, neįprasta ir paprasta”, – apie Pani Pouri bulves su bulvių chaat ir tamarindų injekcija kalbėjo renginių vedėjas Dainius Martinaitis.

Jį nustebino tai, kad Indijoje vadinamąją vandens duoną išmokęs gaminti Alan šį patiekalą pritaikė savaip. Trumpam į aliejų įmerkęs mažytį specialių miltų paplotėlį jis netrukus sulaukia rezultato – kamuoliuko formos produkto. Perpjovęs jį pusiau, Alan į vidų įdeda daržovių, pagardintų prieskoniais, mišinio ir patiekia kartu su švirkštu, kuriame – tamarindų padažas. Pastarąjį, dėl noro patiekalui neleisti permirkti bei  prarasti skonines savybes, valgantysis panaudoja tik valgio metu.

Aktorė Lina Bražinskaitė – Tupikovskienė į Alan Coxon mokymus atvykusi su dukrele pasakojo negalėjusi atsistebėti svečio išradingumu, o valgiai buvę tokie gardūs, kad laikas “Baltic Master gastro virtuvėje” neprailgo net netrukus ketvirtąjį gimtadienį švęsiančiai Izabelei.

Langoustine duonos ir sviesto Brioche pudingas, šiltos Stilton sūrio spurgos su piccalilli dip – tai gardėsiai, kuriais taip pat lepinti susirinkusieji.

Alan Coxon daugiau nei dvidešimt metų bendradarbiauja su BBC, yra sukūręs apie 1250 kulinarinių ir kelioninių laidų bei šou. Jis – maisto archeologas, kulinarijos konsultantas, virtuvės inovatorius, Britų virtuvės ambasadorius, tarptautinių TEDx konferencijų lektorius, moderatorius, kulinarinių knygų autorius, tarptautinis teisėjas, daugybę apdovanojimų turintis šefas.

Alan Coxon BBC yra paskelbtas kaip vienas iš dešimties geriausiu pasaulyje televizijoje laidas vedančių šefų. Jo susidomėjimas virtuve ir gilios kulinarinės žinios įkvėpė daugybę virtuvės meistrų visame pasaulyje. Alan yra gaminęs karaliams, karalienėms ir įžymybėms, laimėjęs daugybę apdovanojimų už savo knygas, kulinarines naujoves.

Parašykite komentarą