Įdomybės

Maisto tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė pataria, kaip iš vieno produkto paruošti tris Kalėdinius patiekalus

Kristina Pišniukaitė – ne tik populiariaus tinklaraščio „Ant medinės lentelės“, bet ir kulinarinės knygos autorė. Artėjant jaukiausioms metų šventėms maisto ekspertė pataria, ką daryti, kad Kalėdinių vaišių ruošimas nenustelbtų ilgai laukto susitikimo su artimiausiais žmonėmis. Anot jos, čia svarbus ne tik pareigų pasiskirstymas, bet ir planavimas bei sumanumas. Norint iš vieno komponento gali pavykti net trys patiekalai.

Verta gaminti kartu

„Kalėdos – jaukus metas, kai norisi puoselėti šventinę nuotaiką. O mūsų visuomenėje vis dar įprasta, kad kuris nors šeimos narys didžiąją dalį šventinio laiko praleidžia virtuvėje, kad paruoštų Kalėdų vaišes visiems svečiams. Ir dažniausia gamindama pluša moteris – mama“, – teigia K. Pišniukaitė. Anot tinkalaraštininkės, žmogus, ant kurio pečių gula vaišių ruošimas, begamindamas taip pavargsta, kad bendravimui su šeima nebelieka energijos.

Tad žinoma tinklaraštininkė į vaišių ruošimą siūlo pažvelgti kiek kitaip ir pabandyti Kalėdų patiekalus gaminti kartu su visa šeima: „Juk gaminant drauge gimsta gražiausios akimirkos“, – sako ji ir kviečia pasinaudoti išbandytais maisto gamybos principais ir receptais.

Kaip sutaupyti laiko?

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė skaitytojams nuolat rekomenduoja iš anksto planuoti maistą įprastai darbo savaitei. Tačiau lygiai taip pat sumaniai galima pasiruošti ir šventėms. Kalėdinių patiekalų gamybos planavimas ne tik leis daugiau laiko praleisti su brangiausiais žmonėmis, bet ir padės sutaupyti pinigų.

„Šventėms pasiruošti padės sprendimas rinktis vieną ar du pagrindinius ingredientus ir iš jų ruošti kelis mėgstamus valgius. Vištiena – dažna mano pačios gaminamų ir skaitytojams siūlomų receptų sudedamoji dalis. Ją renkuosi kaip universalų, lengvai ir greitai paruošiamą patiekalų komponentą, – sako skaitytojų pamėgta kulinarinės knygos autorė, vištienos „Kekava“ ambasadorė. – Kai dirbau restorane, štai ką išmokau – labai svarbu pusgaminiai, čia toks oficialus pavadinimas. Tai nereiškia šaldyto ar nesveiko maisto, pusgaminiai – tai garnyrai, padažai, marinatai ir kita. Mano pusgaminis – virta vištiena. Idėja tokia – išverdu nemažą kiekį vištienos ir paruošiu net 3 užkandžius su ja, vietoje to, kad visi trys užkandžiai būtų ypatingai skirtingi. Tokiu būdu gamyba užrunka apie valandą, o ne 2-3.“

Kokius ingredientus rinktis?

Tinklaraštyje ir knygoje rašytoja savo skaitytojams pateikia ne tik gardžius, bet ir sveikus receptus, kurių neįmanoma pagaminti be kokybiškų ingredientų. „Jau daugiau nei metus renkuosi be antibiotikų ir geromis sąlygomis užaugintą „Kekava“ vištieną. Toks pasirinkimas sutampa su mano požiūriu ir vertybėmis – taip ne tik rūpinuosi gera savo bei artimųjų savijauta, bet ir palaikau aukštų standartų paukščių auginimo principus“, – sako K. Pišniukaitė.

Kad vištiena iš tiesų gali būti auginama išskirtinai geromis sąlygomis ir nenaudojant antibiotikų, patvirtina ir ekspertai. „Savo ūkiuose užtikriname natūralias ir patogias paukščių auginimo sąlygas. Pirmiausia, jie yra lesinami kokybišku lesalu. Kaip ir žmonėms, taip ir gyvūnams – mityba yra svarbiausias elementas siekiant būti sveikiems. Be to, vištos turi pakankamai ploto judėti. Sukurtos sąlygos padeda palaikyti gerą paukščių sveikatą, todėl gydyti jų antibiotikais neprireikia“, – paaiškina Oksana Borkovska, „Kekava“ atstovė Lietuvoje.

Kaip dekoruoti stalą?

Jaukią Kalėdų nuotaiką sukurti padės ne tik sveiki, iš kokybiškų ingredientų ir sumaniai paruošti patiekalai, bet ir subtiliai papuošta aplinka. Tad K. Pišniukaitė šalia gardžių Kalėdinių valgių receptų skaitytojams pateikia ir kūrybiškas stalo puošimo idėjas, kuriose atsispindi jos mėgstamas natūralumas.

„Rekomenduoju naudoti kuo natūralesnius papuošimus, tokius kaip konkorėžiai, orkaitėje džiovinti apelsinų griežinėliai. Puikiai tiks ir kvepiančios pušų, eglių ar kito mėgstamo augalo šakelės. Na, o kad viskas atrodytų dar šventiškiau, kompoziciją galite papildyti mėgstamais žaisliukais“ – idėjomis dalinasi K. Pišniukaitė.

 

Receptai:

Plėšytos vištienos salotos – alternatyva naminei mišrainei.

Reikės:

2 virtų vištienos krūtinėlių

2 saliero lapkočių

3 v.š. auksinių razinų

3 v.š. saulėgrąžų

2 v.š. majonezo

1 v.š. apelsinų džemo

Druskos, pipirų

1 a.š. kario

¼ a.š. malto kumino

½ a.š. česnako granulių

Gaminame:

Virtą vištieną rankomis suplėšome plonomis juostelėmis ir beriame į dubenį.

Šalia beriame kubeliais pjaustytą salierą, razinas ir saulėgrąžas.

Sudedame visus likusius ingredientus ir gerai išmaišome.

*Geriausiai skonis atsiskleidžia po kokios valandos, kai visi skoniai susigeria.

 

Vištienos ir šoninės suktinukai

Reikės:

2 virtų vištienos krūtinėlių

200 g plonai pjaustytos šoninės

Saujos šviežių šalavijų

Gaminame:

Virtą vištieną supjaustome stambiais kubeliais.

Kiekvieną vištienos gabalėlį apsukame šalavijo lapeliu ir šonine.

Kepame 190 laipsnių orkaitėje 10 minučių.

 

Greitas vienas kąsnis

Reikės:

1 virtos vištienos krūtinėlės

20 vieno kąsnio dydžio batono riekelių

1 česnako skiltelės

100 g kreminio sūrio

50 g ridikėlių daigų

1 a.š. juodojo sezamo

Gaminame:

Batoną supjaustome vieno kąsnio dydžio riekelėmis – galima naudoti nedidelį apvalų stikliuką.

Batoną apskrudiname 180 laipsnių orkaitėje 3 minutes.

Apskrudusį batoną įtriname česnaku, užtepame kreminiu sūriu, dedame po vištienos gabalėlį, puošiame daigais ir juodu sezamu.

Parašykite komentarą