Žmonės

Lietuviškų produktų degustacijoje dalyvavę žinomi žmonės žavėjosi ūkininkų išradingumu – kai kas labai nustebino

Raugintos slyvos, topinambų kava, aliejinių moliūgų sėklos, kukurūzai su burnočiu ar burokėliais, kriaušių traškučiai, miško bruknių pasta, varnalėšų kava, sūriai su anatu, juodgrūdės sėklomis, ožrage ar pelenais – tai tik dalis žinomus žmones stebinusių Lietuvos ūkininkų produktų. Šiuos ir daugybę kitų gardėsių jie galėjo paskanauti atėję į trečiosios mūsų šalyje krautuvėlės po stogu „Kraitė“ atidarymą.

„Tos raugintos slyvos – kažkas nepaprasto. Jų paragavus labai norisi ir mėsytės”, – su šypsena sakė dainininkas Mindaugas Mickevičius – Mino.

Jam pritarė ir krautuvėlės vitrinas atidžiai studijavęs humoristas bei renginių vedėjas Artūras Orlauskas. Naujoji „Kraitė“, įsikūrusi Garliavoje, yra jam pakeliui važiuojant namo: „Galėsiu tikrai dažnai užsukti. Mūsų šeima mėgsta saldžius baltus sūrius su priedais. O čia jų pasirinkimas nemenkas ir aišku, kas, kur ir kaip pagamina“.

Ūkininkų išradingumas stebino ir šokėją bei nekilnojamo turto ekspertą Saulių Skambiną. „Gaminti kavą iš varnalėšų ar kiaulpienių, o į sūrius dėti pelenų… O kur dar užkandžiai su kanapėmis ar burnočiais… Bet pasirinkimas krautuvėlėje buvo atradimas ne tik man. Sūnų Majų pirmą kartą po ilgo laiko mačiau ragaujant torto! Įprastai jam desertai – saldainiai ir agurkai, o šįkart jis mane nustebino“, – sakė pašnekovas.

Ūkininkus vienijančio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius sakė, jog mintis pasistengti, kad vietinė, kaip sau užauginta produkcija pasiektų kuo didesnį ratą žmonių, kilo prieš 2008 – uosius. Tuo metu mūsų šalies žemės vaisiai dažniausiai būdavo siūlomi tik turguose, į kuriuos ne visada patogu nuvykti. Taip po Lietuvą pasklido mobilieji turgeliai, ūkininkų produkcija pradėta prekiauti prekybos centruose, o neseniai po stogu ėmė kurtis ir „Kraitės“ krautuvėlės. Pastarųjų šiuo metu yra trys – Jonavoje, Kaune ir Garliavoje.

„Tiesiai iš Lietuvos ūkių…ant Jūsų stalo! Tai tradicinė lietuviška naminė duona, pyrago gaminiai, varškės sūriai, senoviniais receptais rūkyti mėsos gaminiai ir kiti skanėstai. Ūkininkai ne tik siūlo paragauti tai, ką jie gamina, bet ir mielai papasakoja, pasidalina gamybos paslaptimis, duoda patarimų“, – patikino M. Maciulevičius.

 

 

 

Parašykite komentarą