bulves
Naudinga žinoti

Rudens gėrybės turguje: pirkėjų pasirinkimus lemia ir nostalgija

Ruduo – sodo ir daržo gėrybių metas, kai nemaža dalis lietuvių susiduria su dovanojamų daržovių ir vaisių srautu iš artimųjų, draugų, turinčių sodybas ar sodus. Tačiau, pasak turgaus prekiautojų, kasmet vis daugiau pirkėjų jie sulaukia ir per patį derliaus piką. Dietologė, savo ruožtu, pataria ką ir kaip geriausia valgyti rudenį.

Perka ir cukinijas

Vasaros pabaigoje – rudens pradžioje neretai tenka išgirsti savotiškų nusiskundimų, kurie persikelia ir į socialinius tinklus. Miestiečius užplūsta dovanotų cukinijų, agurkų, pomidorų, obuolių ir kitokių derliaus gėrybių srautas, su kuriuo reikia kažką skubiai daryti, kad nesugestų.

Tačiau prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai pastebi, kad yra nemaža dalis žmonių, kurių šios gėrybės nepasiekia. Ir tokių žmonių kasmet po truputį vis daugėja.

„Net ir tos folkloru jau apaugusios cukinijos vasaros pabaigoje – rudens pradžioje yra pakankamai populiarios. Perka ir obuolius, ypač ieško paprastesnių, senesnių veislių lietuviškų, primenančių vaikystę, jaunystę.

Neblogai eina bulvių, morkų, slyvų prekyba. Ir pastebim, kad toks sezoninių rudeninių prekių populiarumas kasmet vis truputėlį didesnis. Turbūt tą galima paaiškinti tuo, kad vis tik mažėja ryšių su kaimu, o nostalgija, įprotis valgyti tam tikrus produktus, tam tikru sezono metu išlieka“, – sakė turgaus prekybininkas Aurelijus.

Artėjant spaliui prekystaliai nušvinta oranžiniais atspalviais – prasideda intensyvi prekyba moliūgais, tiek dekoratyviniais, tiek valgomais. Pirkėjai skuba mėgautis įvairiais patiekalais iš šviežių moliūgų, juos konservuoja žiemai. ir žinoma – puošia namus, kiemus bei ruošiasi Helovynui!

Padeda paruošti organizmą žiemos iššūkiams

Dietologė Diana Markauskaitė sako, kad gamtos teikiamas rudens derlius atitinka mūsų organizmo poreikius šiuo metu.

„Šiuo metu, mums itin svarbu gauti daug skaidulų, rudens sezono daržovės  turi jų ypač gausiai: moliūgai, bulvės, morkos, cukinijos, kopūstai, burokėliai“, – vardijo mitybos specialistė.

Pasak jos, svarbu daržoves ir vaisius valgyti termiškai neapdorotas, kad nežūtų vitaminai. Kad būtų lengviau virškinamos galima jas apšlakstyti švelnia rūgštele – praskiestu natūraliu actu ar citrinos sultimis. Tokiu būdu gausiai valgydami rudens sezono daržoves ir vaisius, ruošiame organizmą artėjančiam peršalimų sezonui.

Tiesa, reikėtų nepamiršti šaltojo sezono, kai vietinių šviežių daržovių ir vaisių nebebus arba jų bus kur kas mažiau. Jas konservuoti žiemai geriausia yra rauginant, nes tokios daržovės dar turi ir virškinimui naudingų bakterijų. O kai kurios ir daugiau vitaminų, nei šviežios, pavyzdžiui, rauginti kopūstai turi ypač daug vitamino C.

Parašykite komentarą