Įdomybės

4 įdomiausi gėrimų skoniai: tokio alaus rūšių dar neteko ragauti

Pasaulyje pamėgto gėrimo aludariai nesnaudžia vietoje ir nuolat kuria dar neragautas rūšis. Tad šiandien galime rasti ne tik tradicinių, bet ir visai netikėtų skonių: nuo įvairiausių vaisių iki mėsos ar net spurgų.

„Milžinišką šuolį alaus gamyboje padarė JAV. Praktiškai nebelikus įdomesnio alaus, šioje šalyje kilo namų aludarystės banga, o iš jos ir mikrobravorų. Iš pradžių buvę mažai kam įdomūs, šiandien užimą didžiausią vietą alaus kultūroje“, – craft alaus atsiradimo istoriją pasakoja „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis ir priduria, jog spartus plitimas vyksta ne tik giliomis alaus tradicijomis garsėjančiuose kraštuose. Pokyčiai juntami ir tokiose vyno mekose kaip Italija, Ispanija, Prancūzija, taip pat ir Japonijoje, Kinijoje, Brazilijoje, Čilėje.

Anot V. Čičelio, craft alaus gamintojai nuolat siūlo dar neragautų egzotiškų skonių, kuriuos išbandyti visuomet įdomu:

„Ar grįžome prie transporto, tempiamo arkliais? Ne, bet jis vis dar egzistuoja. Taip pat ir su alumi – atsiradus išskirtiniams skoniams, ragauti vien tik tradicinius nesinori, tačiau vietos abiem yra pakankamai. Nors kartais atrodo, jog nebėra ingredientų, kuriais būtų galima nustebinti, viskas gali staiga apsiversti. Pavyzdžiui, žiemos metu esame įpratę gerti karštą vyną, o  šiemet Lietuvoje galėsime paragauti ir alų, pagardintą karšto vyno prieskoniais, tarp šio sezono naujovių – ir dūminio skonio gėrimas“, – įžvalgomis dalijasi someljė.

Pasirodo, dūmų skonio turėjo ir senovėje gamintas alus, nes buvo įprasta salyklą džiovinti ant atviros liepsnos, ne tik saulėje. Dar viduramžiais Vokietijos Bambergo miestelio aludariai išsaugojo rūkyto alaus darymo tradicijas ir salyklas čia vis dar skrudinamas ant buko malkų laužo, kad įgautų rūkytą prieskonį. Devyniolikto amžiaus viduryje šis metodas paplito ir kituose kraštuose.

Someljė sako pats mėgstantis ne tik ragauti skirtingus skonius, bet ir eksperimentuoti: vasarą pagal jo receptą kartu su „Vilkmergės“ meistrais buvo išvirtas alus su mandarinų sultimis.

Štai, kokių įdomių derinių galime sutikti craft alaus pasaulyje:

Sparčiai populiarėjantis šokolado skonisJei vis dar nedrąsiai žvelgiame į alaus derinimą su įvairiais desertais, šokoladas pastaruoju metu siekia populiarumo viršūnę tarp alaus gamintojų. Nors tai nėra naujiena, šių dviejų derinių harmonija vis dažniau lepina gomurius ne tik užsienio šalyse. Tamsiai skrudinti grūdai susimaišo su panašiais kakavos akcentais ir leidžia sukurti tikrai ne vieną dešimtį skirtingų šio skonio variacijų.  Kaip pastebi someljė, lietuvių aludariai vis dažniau eksperimentuoja su šiuo gėrimu, tad šokoladinis elis taip pat jų gamintų gėrimų sąraše.

Vietoje mėsos – kiaulienos skonio gėrimasAlaus pasaulyje yra prigalvota tiek visokiausių skonių ir ingredientų, iš kurių gaminamas šis gėrimas, tad nustebinti tūkstančius skirtingų rūšių išragavusį someljė, sunku: „Ko gero vienas neįprastesnių ingredientų, su kuriuo teko ragauti, buvo kiauliena. Iš sutinkamų, bet gal kiek rečiau, esu skanavęs su pomidorais, žaliais ir raugintais agurkais, medžių lapais – jų tokia gausybė, kad visus ir prisiminti nėra lengva.“

Tarp skirtingų rūšių galima atrasti ir mėsos derinį su saldumu – tikriausiai dar neteko ragauti alaus, kuriame susipina rūkytos kiaulienos, spurgų ir klevų sirupo skoniai. Beje, šį alų sukūrė jau minėti Oregono aludariai, bendradarbiaudami su pasaulyje išgarsėjusiais „Voodoo Doughnut“ spurgų meistrais. Jų meniu galima rasti spurgą su klevų sirupu bei rūkyta kiauliena ant viršaus.

Kitoks kavos skonis

Nors kava daugelis mėgaujasi rytais, o alumi – vakarais ir šie gėrimai atrodo visiškai skirtingi,  panašumų yra. Kavos skonio alui išgauti taikomi skirtingi metodai, kurie lemia jo stiprumą ir išraiškingumą. Tamsus alus, pavyzdžiui porteris ar stautas, taip pat turi lengvą kavos skonį, jei gaminami iš stipriai skrudinto salyklo. Pridėjus kavos, jis tik sustiprėja, o kartais netgi įgauna aštrumo.

Vilniaus alaus festivalio lankytojai galės ir šiemet išragauti skirtingus kavos ir alaus derinius specialioje degustacijoje. Nustebsite, tačiau iš pirmo žvilgsnio prieštaringai atrodantys gėrimai, kaip kava ir kvietinis alus, sukuria įdomų derinį ir atvirkščiai.

Taurėje – vandenynas

Jūros gėrybių mėgėjams neabejotinai patiks austrių ar jūros dumblių skonių alus. Gurmanų vertinama rūšis su austrėmis, turi senas šaknis, kurios nukelia daugiau nei šimtmetį atgal į karalienės Viktorijos laikus. Anuomet Anglijoje, baruose valgydami austres, gyventojai užsigerdavo alumi. Tačiau tik vėliau aludariai jas pradėjo virti kartu su miežiais ir apyniais, kaip vieną iš šio gėrimo ingredientų.

Atrasti dar neragautų skonių, taip pat ir derinius su jūros gėrybėmis, jau lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis Lietuvoje galės ir Vilniaus alaus festivalio „VAF 2018“ dalyviai. Jame iš 17 pasaulio šalių atvyksta 36 bravorai, kurie stebins išskirtinės gamybos gėrimais.

Parašykite komentarą