Romas Cereska
Naudinga žinoti

95 proc. el. parduotuvių pirkėjų nebaigia užsakymo

Pandemijos metu kartais išaugusios prekybos internetu apimtys nemažėja – didelė dalis pirkėjų įpročio apsipirkti neišeinant iš namų nekeičia. Tačiau prekybininkų duomenys rodo, jog, nepaisant sukraunamų prekių krepšelių, nemaža dalis pirkimų taip ir lieka neužbaigti. Banko „Citadele“ mokėjimų internetu partnerio „Klix“ iniciatyva atlikta pirkėjų apklausa parodė, kodėl pirkimo procesą pradėjusių ir pabaigusių pirkėjų – vos 5 proc.

Daugiau nei pusė (53 proc.) respondentų kaip pagrindinę priežastį, kodėl neužbaigia pirkimo internetu, įvardijo kylančias abejones dėl prekės reikalingumo. 41 proc. respondentų paminėjo pirkinio atsisakantys jau paskutinę minutę – jiems per didelė pasirodo pristatymo kaina, o 16 proc. apklaustųjų nurodė, jog atsisako pirkinio todėl, kad negali atsiskaityti jiems įprastu būdu. Tik 5 proc. respondentų atsakė visada įsigyjantys pirkinį, jei jau pradėjo pirkimą.

„Šiuolaikiniam pirkėjui labai svarbu mokėjimų internetu greitis ir patogumas. Reaguojant į šį poreikį, pardavėjams jau tapo įprasta siūlyti kelis atsiskaitymo būdus – banko kortele, internetine bankininkyste ir mokėjimo išskaidymą dalimis (angl. Buy Now Pay Later, BNPL). Pastarasis būdas ypač populiarėja – su BNPL nereikia įšaldyti nuosavų lėšų, o dažnu atveju, pasinaudojus beprocentiniu pirkinio finansavimo pasiūlymu, atidėtas apmokėjimas nieko nekainuoja“, – sako Romas Čereška, „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas.

Beveik penktadaliui respondentų (19 proc.) apsipirkti internetu sutrukdo techninės kliūtys – 10 proc. apklausos dalyvių nurodė atsisakantys pirkinio, kai nepavyksta už jį atsiskaityti iš pirmo karto, 4 proc. dėl per lėtai besikraunančio galutinio mokėjimo užbaigimo puslapio, dar 5 proc. – dėl kitų techninių kliūčių.

Anot R. Čereškos, matoma aiški tendencija, kad galutinį pirkėjo sprendimą dėl prekių įsigijimo didele dalimi lemia elektroninės parduotuvės patogumas. Klientas turi labai lengvai rasti norimą prekę, paprastai surasti norimą informaciją apie pristatymo kainas, terminus, galiausiai –sklandžiai atsiskaityti.

„Šiais laikais, kai konkurencija tarp el. parduotuvių yra itin didelė, sklandus procesas ir pirkėjui suteikiamos galimybės atsiskaityti taip, kaip jis nori, yra jau nebe elektroninės parduotuvės privalumas, bet būtinybė“, – priduria R. Čereška.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą „Citadele“ banko užsakymu tyrimų agentūra „Norstat“ atliko 2023 metų vasarą. Internetu buvo apklausti 925 pirkėjai.

Parašykite komentarą