3
Kultūra

Tokia degustacija – pirmą kartą

Pirmasis, Svetingumo komplekse “Monte Pacis” vykęs  jubiliejinio – 10 – ojo  Pažaislio liepų alėjos renginių vakaras “Progresyvios klasikos muzikos ir brandžios gastronomijos degustacija“ suteikė visiškai naujų pojūčių  tiek meno (muzikos) gerbėjams, tiek maisto kokybę ir kultūrą išmanantiems Tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ Lietuvos padalinio nariams. Pirmą kartą Lietuvoje vykusiam koncertui – degustacijai “Monte Pacis” restorano šefas Raimundas Dambrauskas patiekalų receptūras kūrė klausydamas J.S.Bacho, A.Vivaldžio kūrinių bei analizuodamas šių kompozitorių istoriją, o bendrą vakaro dinamiką minučių tikslumu derino su  Gediminu Gelgotu –  Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO vadovu. Nesuvaidintos emocijos ir “VAU” efektas neišsisklaidė net pasibaigus vakarui.

Neabejojama, kad toks bus visas, jubiliejinis Svetingumo komplekso “Monte Pacis” vasaros sezonas. Bardai.lt ir Geros muzikos ekspertai, Pažaislio muzikos festivalis bei kiti kultūrinės programos partneriai parengė įvairialypį repertuarą, virtuvės šefas – stebėdamas pasaulio gastronomijos tendencijas iš geriausių lietuviškų ir atvežtų produktų sukūrė receptorius žadinantį A la Carte meniu. Gero vyno mėgėjai šį sezoną kviečiami ragauti ne vieną 10 metų išlaikytą vyno rūšį taurėmis, taip pat naujų vyno rūšių bei kitų gėrimų.

Be visų naujienų, „Monte Pacis“ lieka ištikimas ne vienerius metus suformuotoms tradicijoms – darbo dienomis tiekiami verslo pietūs, sekmadieniais –  vėlyvieji pusryčiai, dėl kurių neretai sulaukiami svečiai ir iš kitų Lietuvos miestų, mažiesiems svečiams – patiekalai iš Pažaisliuko meniu.

Žinoma, ieškantiems maksimalių potyrių, kasdien tiekiamos individualios  degustacijos. Gastronominė patirtis, susidedanti iš skonio, estetinio vaizdo, kvapų, istorijos ir modernumo, neapsieina be netikėtų, drąsių sprendimų.  Patiekalai kuriami kasdien – naudojant tą, kas tuo metu turima geriausio – Pažaislio vienuolyne žaliuojančiame darže užaugintas daržoves, ūkininkų, žvejų ir medžiotojų laimikius, partnerių pristatomas užsienio produktų naujienas, įsiklausant į vienuolių ar istorikų prisiminimus, aktyviai sekant modernias gastronominio pasaulio naujienas.

Nors už Pažaislio sienų slypi ne vienas istorijos šimtmetis ir senos tradicijos, virtuvėje, šefo rankose, jos tarsi įgauna naują kvėpavimą – gerai pažįstami ingredientai staiga virsta kūrybišku paveikslu. Net iš pirmo žvilgsnio paprastas pomidoras, nuskintas vienuolyno darže, gali turėti mažą paslaptį, kurią svečiai atranda jo paragavę.

Vertinantys šviežumą, išsiilgę estetiškos aplinkos, neįsivaizduojantys dienos be mėsos, o gal atvirkščiai, vegetarai ar veganai, besidomintys vyno kultūra ar susitikę su seniai matytais draugais – po Pažaislio saule laukiami visi.

Parašykite komentarą