Kultūra

73-ojo Kanų kino festivalio žuri pirmininkaus Spike’as Lee

Amerikiečių režisierius Spike’as Lee pirmininkaus 73-iojo Kanų kino festivalio žiuri. 62 metų sineastas, scenaristas, aktorius, montažistas ir prodiuseris prisidėjo prie gausybės filmų, vėliau tapusių kultiniais, ir į šiuolaikinį kiną atnešė laikmečio kvestionavimą ir maištus, neužmiršdamas kreiptis į publiką, kuri, filmas po filmo, tapo vis jautresnė jo keliamoms problemoms.

Kartu su tarptautine žiuri, kurios nariai paaiškės balandžio vidury, S. Lee priims sprendimą, kam skirti 73-iojo Kanų kino festivalio Auksinę palmės šakelę. Festivalis vyks gegužės 12-23 d.

S. Lee yra tas, kuris iškelia sugniaužtą kumštį. Taip pat jis yra tas, kuris atiduoda pagarbą Robertui Mitchumui dviem žodžiais „meilė“ ir „neapykanta“ (angl. „Love“ ir „Hate“), išgraviruotais ant jo nešiojamų žiedų, – taip įsimintinai jis įžengė į didžiąją „Palais des festivals“ salę 2018 m.

„Šiame mano nugyventame gyvenime laimingiausi įvykiai buvo tie, kurie nutiko netikėtai, kurie atsirasdavo iš niekur. Kai man paskambino ir pasiūlė tapti 2020 m. Kanų festivalio žiuri pirmininku, aš tuo pačiu metu buvau ir šokiruotas, ir laimingas, ir nustebęs ir besididžiuojantis“, savo ilgame pareiškime rašo S. Lee (visas tekstas pateikiamas žemiau).

„Man Kanų kino festivalis (neskaitant to fakto, kad tai yra svarbiausias kino festivalis visame pasaulyje – su visa pagarba visiems kitiems) padarė didelę įtaką mano kino karjerai. Galima drąsiai sakyti, kad Kanai pakeitė kryptį to, kuo aš tapau kino pasaulyje“, dėstė režisierius.

2018 m., po 22 metų pertraukos, S. Lee, niujorkietis iš Bruklino, sugrįžo į Kanų konkursinę programą su savo filmu „Juodaodis iš Kukluksklano“ (angl. „BlacKkKlansman“) ir pateikė vis dar akivaizdų neišblėsusio pykčio ir virtuoziškumo įrodymą. Galiausiai ši skambi komedija, kriminalinis ir politinis pamfletas Kanuose buvo apdovanotas Didžiuoju prizu (antras pagal svarbą po Auksinės palmės šakelės), o vėliau S. Lee už šio filmo scenarijų atsiėmė ir Oskarą – pirmąjį savo gyvenime.

Kanų kino festivalio, administracinės tarybos ir savo komandų vardu, Kanų kino festivalio direktorius Pierre’as Lescure’as ir generalinis delegatas Thierry Frémeaux prisijungia prie sveikinimų S. Lee – tiek kaip menininkui, tiek kaip piliečiui. „S. Lee požiūris yra kaip niekada vertingas. Kanai yra natūralus lopšys ir pasaulinis rezonansas tiems, kas (pri)kelia sielas ir klausimus visiems, dėl jų laikysenos ir įsitikinimų. Spalvinga Spike’o Lee asmenybė žada daug. Koks žiuri pirmininkas jis bus? Sužinosime Kanuose!“.

S. Lee Kanų žiuri pirmininko postą perima iš meksikiečių režisieriaus Alejandro Gonzales Iñárritu, kurio vadovaujama žiuri pernai Auksinę palmės šakelę skyrė korėjiečio Joon-ho Bongo komiškam draminiam trileriui „Parazitas“ (kor. „Gisaengchung“). Po Kanų „Parazitas“ ir toliau tęsia savo sėkmingą kelionę rinkdamas apdovanojimus – ši juosta jau apdovanota Auksiniu gaubliu kaip geriausias užsienio filmas ir surinko 6 Oskarų nominacijas (įskaitant ir geriausio filmo bei geriausios režisūros kategorijas).

 Kristina Šimkuvienė

SPIKE’O LEE PAREIŠKIMAS

Šiame mano nugyventame gyvenime laimingiausi įvykiai buvo tie, kurie nutiko netikėtai, kurie atsirasdavo iš niekur. Kai man paskambino ir pasiūlė tapti 2020 m. Kanų festivalio žiuri pirmininku, aš tuo pačiu metu buvau ir šokiruotas, ir laimingas, ir nustebęs ir besididžiuojantis.

Man Kanų kino festivalis (neskaitant to fakto, kad tai yra svarbiausias kino festivalis visame pasaulyje – su visa pagarba visiems kitiems) padarė didelę įtaką mano kino karjerai. Galima drąsiai sakyti, kad Kanai pakeitė kryptį to, kuo aš tapau kino pasaulyje.

Tai prasidėjo jau prieš kurį laiką – 1986 m. – su mano pirmuoju ilgametražiu filmu „Jai šito verkiant reikia“ (angl. „She‘s Gotta Have It“), kuris programoje „Dvi režisierių savaitės“ (pranc. „Quinzaine des réalisateurs“) laimėjo Jaunimo prizą. Antrasis kartas nutiko 1989 m. su „Elkis teisingai“ (angl. „Do the Right Thing“), kuris pateko į Kanų pagrindinę konkursinę programą. Ir neturiu nei laiko, nei vietos čia plėstis apie nugriaudėjusį sinematinį sprogimą, kurio atgarsiai vis dar girdimi, net ir po 30 metų.

Tada, 1991 m., „Džiunglių karštligė“ (angl. „Jungle Fever“) pagrindinėje konkursinėje programoje, 1996 m. – „Mergaitė 6“ (angl. „Girl 6“) nekonkursinėje programoje, 1999 m. „Semo vasara“ (angl. „Summer of Sam“ nekonkursinėje programoje „Dvi režisierių savaitės“, 2002 m. – „10 minučių vyresnis: trimitas“ (angl. „Ten Minutes Older“) konkursinėje „Ypatingo žvilgsnio“ (pranc. „Un certain regard“) programoje ir galiausiai, 2018 m. „Juodaodis iš Kukluksklano“ – pagrindinėje konkursinėje programoje, kur jis laimėjo Didįjį prizą, tapusį tramplinu platinimui viso pasaulio kino teatruose, ir kas galiausiai atvedė mane prie Oskaro už geriausią scenarijų.

Taigi, jei gerai suskaičiavote, tai septynios „Spike‘o suktinės“ buvo atrinktos.

Apibendrinant, aš esu labai pagerbtas, būdamas pirmuoju asmeniu iš Afrikos diasporos JAV, kuris turi garbę vadintis Kanų kino festivalio žiuri pirmininku.

Lee šeima nuoširdžiai dėkoja Kanų kino festivaliui, Pierre’ui Lescure’ui ir Thierry Frémaux ir nuostabiems Prancūzijos žmonėms, kurie keturis dešimtmečius palaikė mano kino karjerą. Aš visada branginsiu šį ypatingą ryšį.

Taika ir meilė,

Spike’as Lee

Bruklino Liaudies Respublika

Parašykite komentarą